Öntapadós tapéta, matrica, fólia

webáruház - Magyarország legnagyobb online

öntapadós tapéta, matrica, fólia

választéka.
MENÜ
Főoldal
Bemutatóterem
Szállátási feltételek
Vevőszolgálat
Gyakori kérdések
Üzleteink nyitvatartása
Add el te!
Főoldal arrow Tapétázási tanácsok arrow Hogyan ragasszuk fel az öntapadós tapétát?
Hogyan ragasszuk fel az öntapadós tapétát?
Milyen felületre ragasztható a falimatrica? Lényegében bármilyen felületre, mindössze arra kell odafigyelni, hogy a felület sima és tiszta legyen, ez lehet festett fal, üveg, fa, fém, műanyag vagy akár csempe is. Fűrészporos tapétára való felhelyezés nem annyira ajánlott a felület strukturáltsága miatt, ez esetben megoldás lehet a jobb illeszkedés érdekében hajszárítót használni. Hő hatására a fólia jobban felveszi az egyenetlen felület barázdáit. Minél finomabb a fűrészpor a tapétában annál jobb lesz az eredmény.

 

Szükség van szakemberre a matrica felragasztásához?

A matrica felragasztását nem szükséges szakemberre bízni, bárki egy kis odafigyeléssel és kézügyességgel meg tudja oldani. Kérdés esetén természetesen szakeladóink készséggel válaszolnak Önöknek.

 

 

A matricát csak egyszer lehet felhasználni, vagy áthelyezhető más felületre is?

A falmatricák többször használatosak, eltávolítás esetén nem károsítják a felületet, könnyen áthelyezhetőek, ettől függetlenül azért érdemes jól átgondolni és megtervezni a falmatrica helyét.

 

 

Mennyire tartós a falmatrica?

A falimatricákat kiváló minőségű vinil fóliára nyomtatták, ennek megfelelően tartósak, mindaddig szobáink díszei lehetnek, amíg meg nem unjuk, és el nem távolítjuk őket.

 

 

 

Hogyan távolítható el a falmatrica?

 

Az eltávolítás módja általában felületfüggő. A legtöbb esetben egyszerűen lehúzható a matrica (pl.: üveg, fém, műanyag felület esetén). Falfelület esetén kellő óvatosság és türelem szükséges a matrica eltávolításához azért, hogy az alatta lévő réteg ne sérüljön (könnyebb eltávolíthatóság érdekében használjunk hajszárítót).

 

Frissen festett falra is felragasztható a matrica?

Frissen festett fal esetén várjuk meg, amíg a fal teljesen kiszárad, és csak ezt követően tegyük fel a matricát. Ez biztosítja, hogy később, a matrica eltávolításakor a festékréteg ne károsodjon.

 

Használati útmutató

A falimatrica felragasztásának lépései:

1.Tisztítsuk meg a kívánt felületet (fal, üveg, fa, műanyag, bútor stb.). Távolítsunk el minden szennyeződést (por, zsír), és töröljük szárazra a felületet.

2.Jelöljük ki a matrica helyét a falon (érdemes vízmérték mellett halványan ceruzával behúzni a felső vonalat, amihez a matricát illeszteni fogjuk).

3.Fektessük a matricát egy vízszintes, kemény és sima felületre. A vastagabb védőréteg lefelé legyen. A motívum alakját követve simítsuk rá a tetején található vékony fóliaréteget.

4.Távolítsuk el az alsó, vastag védőréteget, így a tetoválás szabaddá válik, vigyázzunk, hogy a ragasztós felületet ne érje por, szennyeződés.

5.Helyezzük fel a matricát ragasztós felével a fal felé a korábban berajzolt vonalhoz igazítva a falra, majd simítsuk teljesen rá egy puha rongy segítségével. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a felület teljesen sima, és légbuborék mentes.

6.Válasszuk le a védőréteget: a védőfóliát egyik sarkánál megfogva egyenletesen húzzuk le lehetőleg minél élesebb szögben tartva.

Hogyan ragasszuk fel az öntapadós tapétát?

Felragasztásuk egy szépen megtisztított, zsírtalan felületen történik.

A hátlapjáról csak kicsi részt szabad lehúzni, középről kifelé simítva lehet buborékmentesen felragasztani. Kb. 30 percig visszahúzható és újra elsimítható, hogy a buborékok eltűnjenek. A régi tapéta hajszárítóval felmelegítve könnyebben eltávolítható.

Ragasztási tudnivalók

Felragasztás előkészítése

Amire szükségünk van: Ollóra, vagy szőnyegvágó késre, vonalzóra, vagy mérőpálcára, íróeszközre és műanyag simítókésre.

Milyen felületre van szükség?

Fontos, hogy a felület teljesen száraz és tiszta legyen. Az érdes felületeket a felragasztás előtt csiszoljuk le és tisztítsuk meg.

A felragasztás lépései

1. Méretre vágás

A fólia hátoldalán lévő papírra vonalzóval és ceruzával/tollal bármilyen formát rajzolhatunk. A fólia hálós felosztása segít mind a forma megrajzolása, mind pedig a fólia szükséges méretűre vágása során.

2. Felragasztás és elsimítás

A hátoldalon lévő papírt először csak egy kb.10 cm-es darabon válasszuk el a fóliától. Majd a fóliát helyezzük a szögletekre és ragasszuk fel. Ezután lassan húzzuk le a papírt és a fóliát belülről kifelé haladva hólyagmentesen simítsuk el a műanyag simítókés, vagy egy tiszta ruha segítségével.

3. Ferdére sikerült?

Nem baj, a fóliát ilyenkor óvatosan lehúzhatjuk és újra felragaszthatjuk, tekintettel arra, hogy a ragasztó teljes erejét csak néhány óra elteltével fejti ki.

Ötletek és trükkök

Elsimítás

A fólia elsimításához a legjobb, ha egy kis szögletes, puha szőnyegdarabbal bevont fadarabot használunk. Ehhez elegendő, ha a szőnyegdarabot tűzőgéppel hozzátűzzük a fadarabhoz. Utóbbi időben kapható az üzleteinkben és a web áruházban aplikációs szett. Ez tartalmaz acél pengés sniccert és keménygumis lehúzó készletet is.

Szögletek

A szögletek beragasztása előtt ajánlatos a fóliát hajszárítóval (a legkisebb fokozatra állítva) felmelegíteni. Ha fólia felmelegedett, könnyen ráhúzható a szögletekre és kiszögelésekre. Vigyázzunk azonban, hogy a fóliát ne nyújtsuk ki túlzottan. Kérjen a ragasztáshoz használati utasítást.

Hólyagok

A fólia felragasztása során alig keletkezik hólyag, vagy gyűrődés, ha a hátoldalon lévő papírt a felragasztás után (kb. 15-20 centiméterenként ) húzzuk le. Ha mégis keletkeznek apró hólyagok, akkor ezeket egy tűvel kiszúrhatjuk és kinyomhatjuk.

Áttetsző fóliák

Az áttetsző fóliákat nedves állapotban a legkönnyebb felragasztani. Az üvegfelületet nedvesítsük be néhány csepp vízzel, vagy öblítőszerrel, ragasszuk rá a fóliát és simítsuk el a fadarabbal, illetve a műanyag simítókéssel. Kezdetben a ragasztóhártya/fólia homályos lehet, de ez 20Ca-on 10-13 óra elteltével eltűnik. Ha valamit nem ért akkor mindig készítsen egy próbaragasztást.

Tisztítás

A d-c-fix fóliák bármilyen a kereskedelemben kapható tisztítószerrel tisztíthatóak. Legjobb ha meleg vizet és egy kevés öblítőszert használunk. A nedves részeket puha ruhával dörzsöljük szárazra.

Eltávolítás

A d-c-fix fóliákat hosszabb idő múlva is el lehet távolítani. A fóliát felmelegített állapotban a legkönnyebb eltávolítani (ehhez használjunk hajszárítót). A ragasztóanyag esetleges maradványait alkoholos oldószerrel lehet eltávolítani.

A d-c-fix és a környezetvédelem

Számunkra fontos, hogy a mi öntapadós fóliáink gyártása, felragasztása és a keletkező hulladék ne legyen környezetszennyező. Ezért kizárólag oldószermenetes diszperziós ragasztót használunk. Rendeltetésszerű használat esetén gyerekszobákban is gond nélkül lehet alkalmazni ezt a fóliát; de fontos észben tartani, hogy a fólia felragasztásakor kisgyerekek ne maradjanak ott felügyelet nélkül, mert könnyen lenyelhetik egy-egy darabját. A d-c-fix fóliák nem tartalmaznak nehézfémeket, fényhatásuk megfelel a DIN EN ISO 105-BO2 szabványnak. Dörzs-és kopásállóságuk megfelel a DIN EN ISO 105X10 szabványnak.

d-c-fix deco csináld magad, de szép legyen!

Minden családtag imádni fogja! Ötletek és trükkök a lakás alakításához.

Új konyhabútor - félórán belül. Tegye a szívére a kezét: még mindig szépnek találja a régi konyhabútorát? Ha nem a d-c-fix a megoldás. Ahová ez a fóliatekercs begurul, ott hamarosan nem lehet ráismerni az ócska, kopott konyhabútorra. A munkafelületet is "lecserélhetjük": a Classic típusú fóliák nem csak szépek, de csillogó, felületükön bármely konyhai munkát végezhetünk. És igazán olcsók is. Egy gond van velük: annyiféle elegáns mintából lehet válogatni, hogy ha megszédülünk, tovább tart a megfelelő árnyalat megvásárlása, mint maga a munka. Csak ne felejtse el otthon előre lemérni a leragasztandó felületet! A d-c-fixet nagyon könnyű méretre szabni, mert a hátoldalára "centi-minta" van nyomtatva. Mikor hazavittük, méretre vágjuk, lehúzzuk a hátsó borítást és felragasztjuk. Ennyi!

Új bútort vettek-ajjaj, de az ajtó a régi maradt!

Az én jótanácsom: Ha a fóliát ferdén "sikerült" felragasztani, akkor sincs baj: rögtön húzzuk le óvatosan és ragasszuk fel újra. A d-c-fix ragasztóanyaga csak egy-két óra után tapasztja oda véglegesen a fóliát. felújítás Ha a szobaajtók elütnek a bútortól, vagy egyszerűen csak túl sok már rajtuk a folt, karcolás, könnyűszerrel felújíthatja őket, nem kell asztalost hivatni. Különösen erős, ajtókra szánt classic fóliával újra "formába hozhatja" az ajtókat. Akár divatos tölgy-vagy mahagóni ajtóra vágyik, akár nyers fenyőre, biztosan megtalálja a számtalan természethű famintázat között. Az új, lemosható ajtófelületet aztán nyugodtan nyúzhatják az unokák.

Márványpadlós fürdőszoba?

Halálra unja már régi fürdőszobáját, de se pénze se kedve felújítani? Nos, saját kezűleg is felújíthatja, egyetlen nap alatt, olcsón d-c-fix-szel! Mi lenne , ha padló márványból lenne? vagy legalábbis úgy nézne ki? Na és a régi, kopott csempék? Ha már elkezdett dolgozni, fedje be azokat is fóliával.

Ha másnap belép a fürdőszobába, nyaraláson érzi magát. És ha a gyerekek ennek megfelelően vízi csatát vívnak, meg sem kottyan a vízálló fóliával borított falaknak.

Kíváncsi szomszédok?

Ha füstüveges ablakot akar, nem kell rögtön az ablaküveget kicseréltetni, elég ha belülről átlátszó d-c-fix fóliát ragaszt rá. És ha azt megunja, bármikor más árnyalatra cserélheti.

Az én jótanácsom: Először spriccelje be az üveget mosószeres vízzel, aztán illessze a fóliát a nedves felületre. (Először persze le kell húzni a hátsó borítást.) Most a csúszós felületen könnyen belőheti a megfelelő pozíciót. Ezután széles műanyag lapáttal -pl. ablakmosóval- szorítsa ki a vizet és a levegőt, a szélek felé haladva, a fólia alól. Elengedni! Kész!

Gyerekjáték megszépíteni a lakást!

És tényleg bátran a gyerekek kezébe lehet adni a fóliát, pláne ha a saját szobájukról van szó. Elemükben lesznek, ha tarka figurákat vagdoshatnak; a legkisebbnek sem kell kétszer mondani, hogy ragassza fel a mackókat a gyerekszoba szekrényre. A felnőttek is gyerekké válnak, mikor kezükbe kerül a varázs-fólia, a "nagybani matrica". Használhatnak akár fehér lakkfóliát, csillogó márványutánzatot, vagy átlátszó "füstüveg fóliát" is. Engedjék szabadon fantáziájukat!

Ezzel például különleges darabot varázsolhatunk a tükörből: rajzoljon sablonnal bármilyen mintát a d-c-fix hátoldalára, és vagdossa ki a figurákat, Húzza le a hátsó oldalát, és ragassza fel.

Az én jótanácsom: nem lesz hólyagos a fólia, ha műanyag spaklival, applikációs szettel gondosan kiszorítja alóla a levegőt, középről a szélek felé haladva.

Játsszon együtt a gyerekeivel!

Ha szép az íróasztal, a leckét is könnyebb rajta megírni. Csináljanak együtt a d-c-fix segítségével új íróasztallapot, sőt tarka fiókokat. Az egyforma dossziékat sem árt egyedivé változtatni,legyenek akár papírból, műanyagból, vagy fából.